En veteranbil med lavprofildæk?

At Dragør gamle by i dag er et så spændende sted at komme som borger og turist er et resultat af mange årtiers ihærdige bevaringsbestræbelser fra frivillige. Det startede allerede med Dragør-lægen Poul Dichs bestræbelser i 1930’erne, og i dag er Dragør noget nær danmarksmester i bevaring. Vinduer med kitsprosser og hjørnehængsler, kalkede facader, ensartede farver og meget andet er detaljer, som gør byen unik. Og det er en frivillig tvang, man pålægger sig, når man anskaffer sig et hus i den gamle by. De fleste retter ind og finder den bevarende lokalplan som en god støtte til at holde huset og byen intakt og attraktiv. Det findes sågar et Dragør Bevaringsnævn, som bliver taget med på råd, og som har mulighed for at give en begrænset økonomisk støtte til vedligeholdelsesarbejder, som kan være et skulderklap i forhold til at bevare det originale.

Franske altaner i Dragør Gamle By – et politisk fejlskud!
På juni-mødet i By-, Erhvervs- og Planudvalget besluttede et flertal at dispensere fra lokalplanen og give tilladelse til franske altaner på Badstuevælen i Dragør Gamle By. Dette på trods af, at udvalget var rådgivet til det modsatte af Dragør Bevaringsnævn. Nu kan man jo sige, at sådan et enkelt tiltag ikke betyder noget. Og de franske altaner er da også kamufleret ret godt bag trætoppene. Men jo, det betyder faktisk noget. For når der først er taget hul på en dispensation, kan der hurtigt dannes præcedens. Og så de franske altaner brede sig, hvilket er i absolut modstrid i forhold til bygningernes historie.

Aficionados i Dragør
Ofte ser man veteranbiler og ditto motorcykler slå et slag forbi Dragør Havn og få en is på havnen. Det er aficionados, som dyrker autenticiteten i yderste detalje. Man sætter bare ikke lavprofildæk på en veteranbil. I stedet diskuterer man indgående, hvordan de forskellige dele til vedligeholdelse fremskaffes eller istandsættes, så køretøjet fortsat kan tage sig autentisk ud. Det er en hobby for liebhavere – ligesom at have et hus i den gamle by.

Bevarelse er en folkesag
Hvis man tager en tur rundt i de danske provinsbyer, er mange af dem opstået på samme tid som Dragør. Men det er let at se, at mange af dem ikke har en bevarende lokalplan. Husmodervinduer uden sprosser, termoruder, malede facader, plastiktagrender, pressede døre og meget andet har fået helhedsindtrykket til at blegne. Her er Dragør i bevaringshenseende noget helt specielt. Hvis man ønsker at vide mere om, hvad der gør Dragør Gamle By til noget specielt, kan man hente Dragør Turistråds gratis-app Visit Dragør og lader Dragør Kommunes byplanchef Jørgen Jensen guide igennem ”Byplan og byggeskik i Dragør”. Gennem 11 lydguides ledsaget af før- og nu-fotos kan man på ca. 35 minutter få en byvandring, hvor man kan blive klogere på, hvad der gør Dragør Gamle By til netop Dragør Gamle By.

Ebbe Kyrø
Kommunalbestyrelsesmedlem, Liste T
Medlem af By-, Erhvervs- og Planudvalget
Medlem af Bevaringsnævnet for Dragør Gamle By